Hiç tarzım olmayan, cici kız havalarındaki bu çantayı dün diktim.
Efem fotoğrafta görüldüğü üzere bir tarafında fiyonk, her iki tarafında pile olan, astarlı, içinde iki adet cep barındıran, ağzında mıknatıslı çıt çıt bulunan şirin mi şirin, alabildiğine sevimli bir çanta bu. Ayrıca göründüğünden daha pembe olması da cabası.
Bu kadar lüzumsuz laftan sonra sıra çantamızın yapılışında.
Önce malzemeler:
- 60 cm kadar kumaş
- 40 cm astar
- 60 cm tela
- Mıknatıslı çıt çıt
Kalıp ölçüleri:
Ana kumaştan şu parçaları kesiyoruz:

Astar kumaşından ise 1 numaralı pileli parçanın pilelerini kapatarak 2 adet kesiyoruz.
Astara dikilmek üzere iki adet dikdörtgen cep parçası kesmeyi de unutmuyoruz.
Dikim Aşamaları
1. Cep parçalarının üst kenarlarını 0.5 + 1 cm den kıvırıp dikiyoruz. Diğer kenarlarını 1 cm katlayıp ütülüyoruz.
2. Cep parçalarını astar parçaları üzerine yerleştirip etrafından dikiyoruz. Ben bir tarafını tek diğer tarafını çift gözlü yaptım. Aşağıda iki bölmeli olan cebin çalışması yer alıyor.
3. Kumaştan kestiğimiz üst parçalardan iki tanesini önce komple telalıyoruz, daha sonra çıt çıt takacağımız yeri desteklemek için orta noktaya iki küçük tela parçası daha yapıştırıyoruz.
4. Telalı üst parçalarla astar parçalarını birleştiriyoruz. Bir yüzü dikerken orta kısımda çantayı çevirmek için boşluk bırakıyoruz.
5. Oluşturduğumuz astar parçalarını yüz yüze yerleştirip yan ve alt kenarlarını tek seferde bir torba oluşturacak şekilde dikiyoruz.
6. Oluşan torbanın alt köşelerini üçgen şeklinde katlayıp dikiyoruz ve fazlasını kesiyoruz.
8. Daha önce telaladığımız yere çıt çıtları karşılıklı gelecek şekilde yerleştirip monte ediyoruz.
Bu şekilde astarı tamamlamış oluyoruz.
Şimdi çantamızın dış bölümüne geçebiliriz. Fiyonk ve kulpu hazırlayarak başlayalım.
9. Fiyonk halkası için 6×13 cm iki adet dikdörtgen parça kesmiştik. Bunlardan birini telalıyoruz ve diğeriyle yüz yüze yerleştirip iki kenarından makine çekiyoruz. Ters çevirip bir ucunu diğerinin içine yerleştirerek üzerinden tutturuyoruz. Bu şekilde halkamız oluşuyor.
10. Fiyonk arkası diye belirttiğim yamuk parçalardan birini telalayıp diğeriyle yüz yüze yerleştiriyoruz ve etrafından makine çekiyoruz. Parçayı çevirebilmek için orta kısımda 5 cm kadar açıklık bırakıyoruz. Köşelerdeki dikiş paylarını dikkatlice kesiyor ve düzgünce çeviriyoruz. Köşeleri iyice çıkarıp düzgünleştirerek ütülüyoruz. Açıklık fiyongun altında kalacağı için dıştan çıma dikişi ile kapatabiliriz.
11. Fiyonk için kestiğimiz 39×6 cm ebatlarındaki iki parçanın da birini telalayıp diğeriyle yüz yüze yerleştirerek iki taraftan dikiyoruz. Şeridi çevirip ütüledikten sonra iki ucunu ortaya doğru katlayıp 1 cm kadar üst üste getirerek dikişle tutturuyoruz.
12. Fiyonk için üç adet parça hazırlamış olduk. Şimdi bu parçaları bir araya getirelim. Bunun için arka parçayla fiyonk parçasını ortalayarak üst üste yerleştirip tam orta noktadan makine dikişi ile birbirine monte ediyoruz. Oluşan bu parçayı halkanın içinden geçiriyoruz.
13. 70×5 cm ölçüsünde kestiğimiz parçaları da bir tarafı telalı olacak şekilde yüz yüze yerleştirip iki tarafından dikiyoruz. Çevirip ütüleyerek kulpları hazırlamış oluyoruz.
14. Artık çantamızın gövde kısmını hazırlayabiliriz. Bunun için önce pilelerimizi ütüyle güzelce katlayıp alt ve üstten yatay dikişlerle tutturuyoruz. (İsterseniz pile boyunca içten dikiş dikerek açılmasını önleyebilirsiniz. Ben sadece bir noktadan tutturdum.)
15. Üst parçaları pileli parçalara dikiyoruz.
16. Çantanın ön yüzüne daha önce hazırladığımız fiyongu yerleştirip fotoğraftaki gibi iki tarafından tutturuyoruz.
17. Çantamızın fiyonklu ve fiyonksuz taraflarını yüz yüze yerleştirip etrafını ağız kısmı hariç dikiyoruz.
18. Oluşan torbanın alt köşelerini üçgen şeklinde katlayıp 5 cm içeriden dikiyoruz. Kalan payı kesiyoruz.
19. Bu şekilde ana parçalarımız hazır olmuş oluyor.
20. Son olarak dış torbayı ters çeviriyoruz, astarı dış torbanın içine yerleştiriyoruz. Kulpları da bu iki katmanın arasında kalacak şekilde sıkıca tutturup çantanın ağız kısmını dikiyoruz. Daha önce bıraktığımız açıklıktan çevirerek çantamızı tamamlıyoruz. (Tabi açıklığı da el dikişi ile kapatmayı unutmuyoruz.)
———————————————————————————
Eveet nihayet pembe çantayı tamamlayabildim. İtiraf etmeliyim ki bu tip çalışmaları hazırlamak oldukça zor bir işmiş. Bu işi hakkını vererek yapan tüm blogger kardeşlere en derin hayranlıklarımı sunarak bu yazıyı tamamlıyorum.
özlem
Slmlar dikiş çalışmalarınız çok güzel elinize sağlık yapım aşamaları anlatımlarınızda çok bilgilendirici devamını bekliyoruz :)) iyi akşamlar
admin
Merhabalar Özlem Hanım, beğenmenize sevindim. Elimden geldiği kadar devam etmeye çalışacağım. Faydalı olabilirsem ne mutlu bana.
Esra Coban
Es selamu aleykum Özlem hanim. Sizi internette kolay klos etek kesimi ararken tevafuken buldum blogunuz ilgimi cekti okudum gezdim 🙂 cok begendim.Bilgilerinizden faydalandim Allah razi olsun cok isime yaradi.Ama uzun zamandir yoksunuz özlettiniz kendinizi. Ben beklemekteyim hergün mutlaka girip bakiyorum yeni yazilarinizi ve dikimlerinizi dört gözle bekliyorum…. SELAMETLE….
admin
Aleykümselam Esra Hanım. Güzel sözlerinize ve ilginize teşekkür ederim. Bir süredir ailemizi ziyaret için şehir dışında idik. Bu nedenle blogtan uzak kalmıştım ama artık evime döndüm. Yazılara mümkün olduğunca devam etmeye çalışacağım. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana.
Allah’a emanet olun.
murat kalender
verdiğiniz bilgiler için sag olun
hacer karaca
sırt çantası dikimide anlatırmısınız anlattıklarınız çok güzel
özlemistan
Teşekkürler Hacer Hanım. Maalesef uzun süredir anlatımlı projeler paylaşamıyorum vakit darlığından. Umarım bir gün tekrar başlayabilirim 🙂