Efendim bir önceki yazıda kırkyama tekniğiyle tutacak dikimi konusunda oldukça ilerlemiştim. Bu yazıda çalışmamı nasıl tamamladığımı tüm gerçekliğiyle anlatacağım 🙂
Geçen yazıda minik karelerle kırkyama ön yüzü oluşturmayı anlatmıştım. Şimdi arka yüz için bir kumaş seçip aynı ölçülerde kesiyoruz. Ben gözlerimden kalpler fışkırtmak suretiyle bu güzel kapkekli çilekli kumaşımı seçtim. Tutacağımın kenarında güzel durur diye de puanlı kırmızı bir şerit seçtim. Şart değil ama bence güzel duruyor. Şeridiniz yoksa bir kumaş parçasının kenarlarını içe katlayarak da kullanabilirsiniz.
Kurdalemi ikiye katlamak suretiyle uygun gördüğüm bir yere fotoğraftaki gibi yerleştirip kenara yakın olacak şekilde dikişle tutturdum.
Arka yüzün ters tarafına yaklaşık 14 cmlik bir kare olarak kesip köşelerini uçurduğum yapışkanlı elyafı ütüyle yapıştırdım. Elyaf gibi sentetik malzemeleri ütülerken mutlaka pamuklu ütü bezi kullanalım yoksa ütü tabanına yapışabilir.
Şimdi arka yüz için dekoratif dikiş zamanı, mmmm en sevdiğim 😀
Canım Pilot Frixion silinebilir kalemimi kullanarak 2 cm arayla birbirine paralel çapraz çizgiler çizdim ve diktim. Kalem izleri ütülendiğinde çıkıyor.
Ben bu haliyle beğendim. Siz istediğiniz gibi dikebilirsiniz. Daha sık ya da seyrek çizgiler olabilir, diğer yönden de aynı şekilde dikerek kareler elde edebilirsiniz veya karışık desenler dikebilirsiniz, yuvarlaklar, üçgenler… Nasıl isterseniz öyle dikin ama mutlaka dikin.
Bu şekilde tutacağın iki yüzünü oluşturduk. Şimdi iki yüzü birleştirme zamanı. Özetle hazırladığımız iki kareyi yüz yüze bakacak şekilde üst üste yerleştirip (etrafını çevirmek için açıklık bırakarak) dikeceğiz.
Bu aşamada iki katmanı üst üste yerleştirip kalınlığına bir bakın, eğer çok ince gibiyse bir kat daha elyaf eklemekte fayda var, ki ben öyle yaptım.
İnşallah bu fotoğraf kafa karıştırmıyordur 🙂 Ön ve arka parçayı yüz yüze yerleştirdim, alta da bir kat sıkıştırılmış elyaf ekledim. Elyafın köşelerini üçgen şeklinde kestim çünkü içerde köşelerde ekstra kalınlık yapmasını istemiyorum.
Katmanları üst üste yerleştirdikten sonra iğneleyip kırkyama yüzeye yapışık olan elyafın etrafından diktim. Dışa çevirebilmek için bir kenarda iki kare kadar boşluk bıraktım.
Alta eklediğim sıkıştırılmış elyafın fazlalıklarını dikişin dibinden kestim.
Kenarlardaki fazlalıkları kesip düzelttim.
Köşeleri oval yapmıştım. Çevrildiğinde dikiş payları içeride düzgün yerleşsin diye makasın ucuyla küçük kesikler attım. Bu işleme çıtlatma deniyor.
Artık ürünümüzü bıraktığımız boşluktan dışarı çevirebiliriz. Köşeleri düzgün çevirmeye dikkat edelim. Bıraktığımız açıklığı güzelce düzeltip iğneliyoruz. Ütülemek de mümkün ama ben üşendiğim için direkt son aşamaya geçtim 🙂
Kenarlara süs dikişlerini yaptıktan sonra ütüleyip projemizi tamamlıyoruz. Sonra tutacaklarımızı karşımıza alıp “vay be bunları ben yaptım, ne kadar güzel maşallah canım kendim süpersin” gibi laflarla kendimizi pohpohladıktan sonra kime hediye edeceğimize karar veriyoruz 😀 😀
Bu tekniği kullanarak çok daha farklı tasarımlara da imza atabilirsiniz. Misal ben daha önce dokuzlu kare kırkyama ve meşe palamudu tutacak dikmiştim. Meşe palamudu biraz zorladı beni o yüzden sadece bir tane diktim 🙂
Kırkyama tutacak dikimi yazımla ilgili bana iletmek istediğiniz herhangi bir görüşünüz varsa lütfen yorum bırakın.
Sevgiler
Özlem
Bir cevap yazın