Dikiş Makinesinde Tansiyon Ayarı

Kategori: Dikiş okulu | 37

Herkese Merhaba,

Uzun zamandır “Dikiş okulu” serisinin devamını bekleyenler olduğunu biliyorum. Daha önce dikiş makinemizi tanımış ve iplik takmayı, masura sarmayı öğrenmiştik. Dikmeye başlamadan önce bana göre çok önemli bir konu olan “dikiş makinesinde tansiyon ayarı” konusunu ele almak istedim.

Tansiyonu iplik gerilimi olarak ifade edebiliriz. Tansiyon ayarından kastımız üst ve alt ipliğin eşit gerilimle kumaşa taşınması ve dikişi oluşturmasıdır.  Bu önemli bir konudur çünkü dikişin dolayısıyla ürünün kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesidir. Birazdan bunu görsellerle açıklamaya çalışacağım.

Örneklere geçmeden önce bazı uyarılarım olacak.

1. Dikiş makinenizi güvenli bir şekilde çalıştırdığınızdan emin olun.

2. İpliğinizin kaliteli, makine parçalarınızın hasarsız olduğundan, ipliği makineye doğru taktığınızdan ve masurayı doğru sardığınızdan ve yerleştirdiğinizden emin olun.

3. Dikiş projelerinize başlamadan önce kullanacağınız kumaş ve iplikle gereksiz bir parça üzerinde mutlaka dikiş denemesi yapın. Kumaşınız çift kat olsun.

4. Kullandığınız kumaşa uygun iğne ve iplik seçtiğinizden emin olun.

 

Öncelikle ideal dikiş nasıl olur onu görelim:

Tansiyon ayarı

Düzgün bir dikişte alt ve üst iplik şekilde gördüğünüz gibi kumaşın tam ortasında birleşir. Dolayısıyla kumaşın altında üst iplik, üstünde alt iplik görünmez.

 

Tansiyon ayarı

Şimdi problemli bir dikiş görelim:

 

Tansiyon gergin

Burada çok gergin olan üst ipliğin alt ipliği kilit noktalarından yukarıya nasıl çektiğini görüyoruz. Bu, alt ipliğin kumaş yüzünde görünmesi demek oluyor. Üst iplik ise tamamen kumaşın yüzeyinde kalıyor.

Üst iplik çok gergin olduğunda kumaşın büzüşmesi de kaçınılmaz oluyor. Dikişi iki taraftan çekip büzgüleri düzeltmeye çalışırsak üst iplik kopacaktır.

 

Tansiyon ayarı

Çözüm: Üst iplik tansiyon ayarını biraz gevşetin ve tekrar deneyin. Tansiyon kadranında rakamlar var ise rakam küçüldükçe gerginlik azalacaktır.

 

Başka bir problem:

 

Tansiyon

Bu kez çok gevşek olan üst ipliğimiz daha gergin olan alt iplik tarafından kumaşın altına çekiliyor. Dolayısı ile üst iplik kumaşın altından görünüyor.

Bu durumda dikiş çok gevşek olduğu için kumaş katlarını açıp gerdiğimizde dikişin sağlamlıktan ve kaliteden uzak olduğunu açıkça görüyoruz.

 

Tansiyon gevsek

Çözüm: Üst iplik gerginliğini bir miktar artırıp tekrar deneyin.  Tansiyon kadranında rakamlar var ise rakam büyüdükçe gerginlik artacaktır.

İdeal dikişe ulaşıncaya kadar tansiyon ayarıyla küçük küçük oynayarak deneme yapmanızda fayda var. Ben tansiyon ayarının dikişe etkisini göstermek açısından örnekleri makinenin izin verdiği minimum ve maksimum gerginlik seviyesinde hazırladım. Normalde bu kadar bariz problem görünmeyebilir.

Eğer dikişinizde yukarıda gördüğünüz sorunlardan biri varsa ve önerdiğim çözümler işe yaramıyorsa ipliğinizi komple çıkarıp düzgün bir şekilde tekrar takın. Tek bir iplik kılavuzunu dahi atlasanız sorun oluşabiliyor. Ayrıca yazının girişinde maddelediğim uyarılara dikkat edin.

Not: Eski sistem dikiş makinelerinde masura mekik yolu ile makineye takılıyordu ve alt iplik gerginliği mekikten ayarlanabiliyordu. Yeni sistemde masura direkt yuvaya takılıyor, bu nedenle dikişin tansiyon ayarını üst iplikle dengeliyoruz.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur.  Söylemek veya ilave etmek istediğiniz birşeyler varsa yorum bırakabilirsiniz.

Not: Sürekli makine problemleriyle ilgili sorular geliyor ama uzaktan teşhis ve çözüm bulmak zor, ayrıca da sakıncalı. Bu nedenle yazıyı yorumlara kapattım. Makine problemlerinizde öncelikle kullanma kılavuzuna başvurun oradan çözüm bulamazsanız teknik servisinize danışın. En doğrusu bu olacaktır.

Sevgilerimle

Özlem

37 Responses

    • özlemistan

      Rica ederim, faydalı olduysa ne mutlu bana…

  1. naz

    bende de aynı sorun var bir düzeltemedim.. son örnekteki gibi alt kısım da birikiyor ipler
    ,üst tansiyonu değiştiriyorum yine aynı,alt mekiğin vidasını gevşetiyorum ama hala aynı,masura sarmadaki püf nokta nedir? buarada makinem singer 8280

    • özlemistan

      Merhaba Naz Hanım, büyük ihtimal zaten yapmışsınızdır ama yine de aklıma gelenleri yazıyorum:

      İpliği ve masurayı çıkarıp baştan takın ve doğru taktığınıza, üst ipliğin bütün elemanlardan geçtiğine emin olun. Üst iplik gerginliğini artırın.

      Masura sarmakla ilgili yazım şurada: https://www.ozlemistan.com/dikis-makinesine-iplik-takma/
      Makinelerimiz farklı olduğu için detaylar değişebilir, en doğrusu kullanma kılavuzunuza başvurmak.

      Umarım sorununuz çözülür kısa zamanda.

      Sevgilerimle

  2. mehmet

    Merhabalar Sayın Yetkili,

    Öncelikle siteniz ve anlatımınız çok etkin. Tansiyon ayarı hakkında bilgi almak için girdim, görsellik ve anlatım çok iyi. Tebrikler.
    Ben terlik üretim fabrikasında ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi kuruyorum ve bu sistem için sizden yardım almak istiyorum.
    Biye nedir, ne işe yarar…?
    yardımcı olursanız sevinirim,

    Saygılarımla

    • özlemistan

      Merhaba Mehmet Bey; Siteme olan ilginiz için teşekkür ederim. Kalite sistemleriyle ilgili calismalarim olmustu benim de daha önce. Keyifli ama zor bir sürectir basarilar dilerim. Bilgi almak istediğiniz biye konusuna gelince: Biye giyimde, süsleme veya temizleme amacı ile yaka, kol, etek ya da herhangi bir parçasının kenarına dikilen verev (45 derece açı ile kesilmiş) uzun, sürekli (sonsuz da diyebiliriz) kenarları katlı, kumaştır. Biye giyim alanının dışında da tüm tekstil yüzeylerinde kenar temizleme amacıyla veya zıt ya da benzer renkli biye kullanarak süsleme amacıyla kullanılmaktadır. Biyeler tek katlı ya da çift katlı olarak kullanılmaktadır. Kullanmak istediğiniz yere göre 0.5 cm, 1 cm, 1,5 cm ya da 2 cm’lik biyeler bulunmaktadır. Biyeler küçük kumaş parçalarının parçaların 45 derece açıyla kesilerek birbirine eklenmesiyle hazırlanabileceği gibi hazır giyim sanayinde top halindeki bir kumaş da özel makineler yardımıyla biye ya da şerit halinde istenilen genişlikte hazırlanıp kullanıma hazır hale getirilebilmektedir. Sanayide istenilen genişlik ölçülerinde (örneğin 1,5 cm) şeritler halinde kesilmiş kumaşlar dikiş makinesi üzerine özel biye aparatları takılarak da dikim esnasında katlanıp biye olarak dikilebilmektedir. Şimdilik anlatacaklarım bu kadar. Sizin vesilenizle de bu cevabımı resimleriyle birlikte en kısa zamanda bir yazı olarak siteme ekleyeceğim. İyi çalışmalar dilerim.

  3. REYHAN YILMAZ

    Merhaba,benim makinam sürekli ip koparmaya başladı.Zannediyorum ki,tansiyon ile ilgili bir problem var.Bunu nasıl çözebilirim?Bu arada güzel bilgiler için teşekkürler.

    • özlemistan

      Merhaba Reyhan Hanım, Tansiyon ayarınızı gevşetip dikiş denemeleri yapın eğer hala kopma oluyorsa şunları deneyin: -Üst iplik ve masurayı çıkarıp düzgünce yeniden takın. -İğnenizde bir sorun olmadığından ve doğru takıldığından emin olun. -İpliğin masuradan rahatça çekilebildiğinden emin olun. -İplik kalitesiyle ilgili şüpheniz varsa kaliteli bir iplik kullanın. Sevgiler

      • REYHAN YILMAZ

        Problemimi tavsiyeniz ile çözdüm.Çok teşekkürler..

  4. Mehmet Saim Barış

    Selamün Aleyküm. Evde, basit dikişleri kendim yapıyorum. Epeydir makineyi kullanmamıştım. Bu sabah gömlek söküğünü dikmeye çalışırken; iplikleri, masurayı takıyorum, makineyi çalıştırıp birkaç santim ilerleyince, makaradan gelen ipliğin iğneden çıkmış olduğunu farkediyorum. Başlangıç yerinde masuradan gelen iplikle bitişik olduğu halde, birkaç santim sonra nasıl iğneden çıkıyor, anlayamadım. ( Ayakla çalışan, fonksiyonları olmayan SİNGER marka düz dikiş makinesi. Eski tiplerden. ) Yardımcı olursanız minnettar kalırım. Başarılar dilerim.

    • özlemistan

      ALeykümselam Mehmet Bey,

      Tarifinizden dikiş esnasında üst ipliğin koptuğunu anlıyorum. Tansiyon ayarı çok sıkı olabilir. Makara ipliğinin doğru takıldığından ve iğneye rahat aktığından emin olun, bazen bir noktada iplik sıkışıp fazla gerilimden dolayı kopabiliyor. Üst ipliği takıp baskı ayağının altından arkaya doğru çektiğinizde rahat geliyor mu bunu kontrol edin.
      AKlıma gelenler bunlar, umarım sorununuz çözülür.

  5. Mehmet Saim Barış

    Selamün Aleyküm. İlginize teşekkür ediyorum. Sıkıntıyı gidermiş olduk. Dikiş ve makineyle alakalı arada bir rahatsız edebilir miyim? Başarılı olduğunuzu görüyorum. Artarak devamını dilerim.

    • özlemistan

      Aleykümselam Mehmet Bey,

      Çok uzman sayılmam ama sorularınız olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Güzel düşünceleriniz ve dileğiniz için ben teşekkür ederim.

  6. üç dilek

    Merhaba yaklaşık 1 aydır bu sorunum yüxüne dikiş yapamadım :(( makinayı da yağladım bayadır yağlamamıştım buna rağmen sorun devam.Makina alt iplik topluyo birde takır takır sesler çıkararak dikiyo ve sonunda da duruyo :(( çok uyuz oldum napmam gerek yazınızı okudum fakat denemelerime rağmen tansiyonu çözemedim sorunu normalde 5 te durur tansitonum çelik penye kumaşı 5 te dikmeye çalışıorum iğnemde 90/14 normal basma eteklik kumaşıda dikmiyo ve üst iplik çok çabuk bitiyo acaba eşim üst iplik ip geçirme kısmınnda vidalı yer var o minik vidalı yeri söktü ondan mı ( çalışmıyo die makineyi yağlıcaktık);)

    • özlemistan

      Merhaba, makinanızdan gelen takır takır seslerden anlıyorum ki ayara değil tamire ihtiyacı var. Teknik servis görürse daha iyi olur diye düşünüyorum.

      Sevgiler

      • pratik terzi

        Tekrar merhaba tavsiyenizle getirdim zaten sorunu biz çözemezmişiz çok tşkler halloldu alt iplik yine topluyo tansiyon 3 te ince kumaş fikiyofum ama alt iplik bol dikiiyo bıktım valla atıcam sonunda bu makinayı :*)))

  7. Zeliha

    Merhaba,uzun zamandır dikişe ilgim var fakat bilgim yok 🙂 sonunda bir makina alarak bilgimde olsun istedim.sizin bu yazılarınızı görünce çok sevindim.Benim makinamda innovis 50. Türkçe kılavuzu yok.internettede bulamadım resimlerden anlamaya çalışıyorum hala 🙂 ama zorlanıyorum çok.soruma gelince de dikiş okulu yazılarınızı çok beğendim.yaptığım birkaç hatayı düzeltmiş oldum sayenizde.devamı gelecek mi diyede sormadan edemedim.teşekkürler 🙂

    • özlemistan

      Merhaba Zeliha Hanım,
      Dikiş makinanız hayırlı olsun, güle güle kullanın. Türkçe kılavuzu olmaması çok ilginç, benimkinin vardı. Aldığınız yerden talep edebilirsiniz. Zira güvenli ve doğru kullanım için bu çok önemli. Oldukça fonksiyonel bir makina, kılavuzsuz çok az kısmını kullanabilirsiniz.
      Dikiş okulu yeterince vakit ayıramadığım bir proje oldu ama yavaş da olsa devamı gelecek inşallah.

      Sevgilerimle

      • pratik terzi

        Lütfen bana makina önerisinde bulun benm ki singer tradition uyuz oldum iki yıldr bıktım

        • özlemistan

          Çok fazla ev tipi makine tecrübem yok. Ama benimki Brother innovis 50, alalı 2 yıl oldu gayet memnunum. Daha önce eski tip bir Singer’im vardı çok memnun kalmamıştım, o yüzden Brother tercih ettim. Model olarak ise sizin ihtiyaçlarınıza göre değişir.

  8. Aysel

    Merhaba benim bir tane bindallı paf makinam var altan ip almıyor dikmiyor nedeni ne olabilir?

    • özlemistan

      Merhaba Aysel Hanım, öncelikle iğnenin ve ipliğin doğru takıldığından emin olun. Alt ipliğin akışında sorun olabilir. Mekikteki vidayı dikkatlice çok hafif gevşetebilirsiniz. Sorun çözülmezse çağanozda bir sorun olabilir. Uzaktan tespit etmek zor.

  9. ozlem

    Sevgili adaşım
    Detaylı anlatım için teşekkürler. Tavsiyelerinizi aynen uyguladım ancak ayar 1de iken dahi ust iplik gergin. Makina brother x2220, kumaş poliyester koton, iplik poliyester, igne 14\90, başka ne yapabilirim? Teşekkürler

    • özlemistan

      Merhaba Özlem Hanım, aklıma tek gelen tansiyon haricinde başka bir yerde ipliğin sıkışma ihtimali. Bazen kılavuzlardan birine dolanıp gerilebiliyor.

      Sevgiler

  10. miyase

    mrb özlemistan. benim makinamın dikiş ayarı bozuldu. 4 dikiş ayarı olduğu halde. bütün ayarlarında aynı büyüklükte ve çok iri dikiyor. busorunu nasıl çözebilirim.lütfen bi yardım. delircemmmm

    • özlemistan

      Merhaba, inanın hiç bir çözüm üretemedim. Teknik servisten yardım almalısınız belki bilemiyorum.

      SEvgiler

    • özlemistan

      Yanlış yerleştirilmiş olabilir veya iğne yanlış takılmıştır. Aklıma gelenler bunlar…

  11. Mehlika

    Merhabalar, bilgilendirmeniz çok güzel. Benim paff strech jeans makinamın horoz yanındaki ip geçen yer çok sıktığından sıkışıp üst ipi koparıyor. Neresini gevşeteceğimi şaşırdım. Neden olabilir , yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    • özlemistan

      Merhaba Mehlika Hanım. Makinenizi tanımadığım için bilemiyorum. Kullanma kılavuzunda iplik takma bölümünü inceleyin bence cevabınız orada 🙂

      Sevgiler

  12. emind

    Merhaba! Evde hic kullanilmayan yeni model bi dikis makinemiz var, Ben nu use el atayim diye niyetlenmisken sitenizi buldum be cok sevindim tam ihtiyacim plan bilgileri gayet anlasilir sekilde yazmissiniz, tesekkurlerrr ama devami yok mu 🙁

    • özlemistan

      Merhaba Emine Hanım. İnanın en çok istediğim şey dikiş okulu projesini devam ettirmek ama vakit ayıramıyorum şimdilik.

      Sevgiler..

  13. hilal

    Meraba bnm makinam ignesini degistrdikten sonra dikmemeye basladi neden olabilir

    • özlemistan

      Muhtemelen iğne yanlış takıldı veya makineye uygun değil Hilal Hanım.